Hale
|
 |
« : 27 Ağustos 2008 09:36:52 ÖÖ » |
|
Plastik hacim kalıpçılığında ham madde olarak düşük sıcaklıkta eriyebilen çeşitli plastik malzemeler kullanılmaktadır. Düşük sıcaklıkta eriyebilen plastiklerden mutfak eşyası, çocuk oyuncakları, elektrik, elektronik ve otomotiv sanayinde kullanılan pek çok parçalar hacim kalıplarıyla üretilmektedir. H am madde olarak düşük sıcaklıkta eriyebilen çeşitli plastik malzemeler kullanılmaktadır. Plastik malzemelerden yapılan kalıpların, arzu edilen kalite ve özelliklerde olabilmesi için , kalıp yapımcısına büyük sorumluluklar düşmektedir. Çünkü, kalıplanacak parçanın malzemesi ve özellikleri kalıplama metodu , kullanılacak enjeksiyon makinası , kalıp tasarımı ve yapımını içeren mesleki bilgilerin öncelikle bilinmesi gerekmektedir.
Tasarımı iyi yapılmış ve konstrüksiyon hatası bulunmayan, plastik hacim kalıplarıyla yapılan üretimin sağladığı faydaları, aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
1- Plastik malzeme içerisine kireç, karbon, asbest, cam tozu, odun talaşı v.b. dolgu maddeleri karıştırılarak kalıplanabilmesi,
2-Çekme dayanımı yüksek , korozyona karşı dayanıklı , renkli olabileceği gibi şeffaf olarak plastik parçaların kalıplanabilmesi
4- Bazı durumlarda enjeksiyon makinasını ve kalıbı değiştirmeden, farklı plastik malzemelerin kalıp lanabilmesi,
5- Üretim kapasitesi yüksek ve seri üretimi kolay,
6- Her parça için işçilik maliyetleri
7- Kalıplama işleminin otomatik hale getirilmesi kolay,
8- Değişik biçim ve boyutlardaki parça üretiminin ekonomik oluşu,
9- Diğer metotlarla üretilemeyen çok küçük parça ların üretim kolaylığı, v.b. özellikteki faydaları vardır.
Sakıncalı yönlerini de şu şekilde sıralayabiliriz:
1-Kalıp tasarım ve işleme maliyeti yüksektir,
2-Kalıp yapımında kullanılan takım ve tezgahlar çok pahalıdır,
3-Bazı hallerde üretim kontrolü güçtür,
4-İyi bir kalıp tasarımcısının yetiştirilmesi kolay değildir,
5-Hatalara neden olabilecek temel bilgilerin eksikliği v.b. sakıncaları vardır.
|