Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: KALIPÇILIK ÖĞRETMENLİĞİ  (Okunma Sayısı 356 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Ozlem
Üye Bilgileri Full Member

Üyelik Bilgileri
« : 05 Ağustos 2008 09:15:04 ÖS »

Kalıp Üretim ve Eğitimi lisans programı, 1992 yılında YÖK oluru ile kurulmuş ve ilk mezunlarını 1994 yılında vermiştir. Hali hazırda ülkemiz sınırları içerisinde 4 yıllık üniversite eğitimi ile “Makine Kalıpçısı” yetiştiren ilk ve tek kurum olma özelliğine sahiptir.

1992 yılına kadar fakültemize bağlı Sanat Eğitimi Yüksek Okulu bünyesinde iki yıl eğitim alan ön lisans mezunları vererek ülke sanayisine ve eğitim ordusuna kalıpçıları kazandırmış olan program, hali hazırda normal ve ikinci öğretim olmak üzere toplam 260 öğrencisi ile yılda yaklaşık 60 mezun, kalifiye teknik elemanı Türk Kalıpçılık Sektörüne kazandırmaktadır.

Makine, takım, araç ve gereç imalatının tekniklerinden, seri üretim felsefesinin vazgeçilmez yardımcı donanımı olan kalıpların tasarımı, imalatı ve işletilmesiyle ilgili olarak öğrencilerin yetiştirildiği Kalıp Tasarım ve İmalatı Programı, 1994 yılından beri yaklaşık 240 mezunu ile gurur duymaktadır. Özdeş ve çok sayıda parça imalatında tercih edilen seri üretim teknolojisini;

·         Sac Metal Kalıpçılığı (Delme, kesme, ardışık, çekme, bükme vb. Kalıpları

·         Hacim Kalıpçılığı                       (Plastik enjeksiyon, şişirme, vakum vb. kalıpları)

·         İş Kalıpları                                   (Bağlama, delme,montaj vb. kalıpları)

alt dalları şekillendirmektedir. Özdeş , çok sayıda parça üretme mantığı, seri ve ucuz ürünü beraberinde getirmekte ve dünya üretim teknolojisi hızla makine kalıplarının yoğun olarak görev aldığı bir üretim hattına doğru kaymaktadır. Ülkemiz  sanayicileri de kaliteli, çok sayıda ve ucuz ürün imalatında kalıp kullanımını benimsemeye başlamıştır.

Kalıp Üretim ve Eğitimi Programından mezun olan öğrencilerimiz sadece kalıpçılık tekniği ve teknolojisi hakkında teorik ve uygulamalı eğitimden geçirilmekle kalmayıp aynı zamanda, öğretmenlik formasyon dersleriyle, öğrendiklerini öğretme sanatını kazanmakta, üretim planlama ve kalite kontrol dersleri ile yönetim ve idarecilik vasıflarını da taşıyarak hayata atılmaktadır. Makine kalıpçılığı konusunda teorik ve pratik bilgilerle dolu olan öğrencilerimiz, her türlü CNC takım tezgahının programlanması ve yönetimi, CAD/CAM yazılımlarının kullanımı ve CNC kod üretimi, CNC Tel Elektro Erozyon Tezgahlarının programlanması ve her türlü kalıp tasarımı ve imalatı konularında son derece kalifiye teknik eleman sıfatlarıyla mezun edilmektedir.

Son sınıfa gelen deneyimli öğrencilerimiz mezun olmadan önce özel firmalar tarafından burslu öğrenci olarak tercih edilmektedir. Sosyal ve kültürel faaliyetlerde de öncülük görevini üstlenen öğrencilerimiz, haftalık duvar gazetesi çıkartmakta, teknik seminerler düzenlemekte, teknik gezilerle, fuarlara katılmaktadır.

Programın yüksek lisans eğitiminde bağlı olduğu G. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı’nda hali hazırda akademik çalışmalar sürdürülmektedir. Yüksek Lisansta 15 öğrenci ve doktora programında 6 öğrenci olmak üzere programın kapsamı içerisinde kalan konularda yetiştirilmektedir. Kalıpçılık sektöründe adını yeni duyurmaya başlayan program yürütülen akademik çalışmalar ve yayınlar ile bilimsel dergilerde yayımlar vermeye başlamıştır. Akademik çalışmalarda, makine kalıpçılığı alanında endüstriyel problemleri çözmeye yönelik araştırma ve incelemelere öncelik verilmektedir.

Son sınıf öğrencileri, “Mezuniyet Projesi” dersi sayesinde her dönem kalıp tasarımı projesi yarışması düzenlemekte, ilginç endüstriyel ürünlerin sac-metal veya hacim kalıplarının AutoCAD, SolidWORKS ve Mechanical Desktop paket programları ortamında tasarlanarak sergilenmesi sağlanmaktadır. Öğrencilerimiz tasarladıkları plastik enjeksiyon kalıplarının dolum analizini MoldFLOW yazılımı ile yapabilmekte, imalata sevk edilecek kalıp çekirdeklerinin üretimi için MasterCAM ve CIMATRON paket programlarıyla CNC kod üretimini gerçekleştirebilmektedir. Kalıp tasarımında öncelik verilen parçaların genellikle, endüstriyel uygulamalara yönelik olmasına ve kalıp sektörünün tasarım problemlerine yön verecek nitelikte seçilmesine önem verilmektedir.

Kalıp Üretim ve Eğitimi Programında eğitim-öğretim faaliyetleri yanında, döner sermaye kanalıyla özel sektörden gelen proje, tasarım, imalat ve danışmanlık hizmetleri yürütülmektedir. Sanayicilerimizin kalıpçılık konusunda çözemediği problemler için yol gösterici fikirler üretilmektedir.

heyordaki
Üye Bilgileri Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : 04 Eylül 2008 10:26:23 ÖS »

merhaba ben iki yıllık makine bölümü mezunuyum ve ekstruzyon kalıpçısıyım bu kalıpçılık öğretmenliği konusunda beni bilgilendirirseniz sevinirim. Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
Admin
Administrator
Üye Bilgileri Newbie

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : 05 Eylül 2008 10:23:04 ÖS »

Selam
Kalıpçılık Öğretmenliği konusunda, ön lisans mezunu isen, kalıpçılık bölümü olan herhangi bir meslek lisesine başvurmanı tavsiye ederim. Açık bir pozisyon var ise kadrosuz olarak hemen derslere başlama imkanın var.

Kadrolu olarak Öğretmen olmak istiyorsan öncelikle KPSS sınavına girmelisin ve çok iyi puan almalısın. Bu noktada işin gerçekten zor...

Allah kolaylık versin...
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Hosgeldiniz
Hala Üye degilmisiniz?
Üye olmak çok kolay
Üye olmak için tiklayin